ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ












Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Τρεις πολυεθνικές για τον εντοπισμό πετρελαίου στο βόρειο Ιόνιο

Η Total, η Statoil και η EXXON εκδήλωσαν ενδιαφέρον για σεισμικές έρευνες στα νερά του βορείου Ιονίου, στο τόξο Κεφαλονιάς-Κέρκυρας-Ιταλίας.

Συνολικά μια περιοχή 220.000 τετρ. χλμ., από τους Οθωνούς μέχρι το Λιβυκό πέλαγος, συνιστά de facto άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος ενόψει μελλοντικών εξελίξεων στο ζήτημα της ΑΟΖ.

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι θαλάσσιες σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στο Ιόνιο και την Νότια Κρήτη ενώ η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει τα πρώτα χρήματα από τα πετρέλαια πουλώντας παλαιότερα δεδομένα για 700.000 ευρώ. 

Τον Απρίλιο, αν όλα προχωρήσουν ομαλά, το Δημόσιο θα έχει διαλέξει την εταιρεία που θα τοποθετήσει διερευνητικό γεωτρύπανο σε αυτές τις περιοχές. 

Η χάραξη οικοπέδων και η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς εταιρείες δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του 2014, ενώ οι πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις πιθανότατα δεν θα γίνουν πριν το 2017- 2018. Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος επιτυχούς αποτελέσματος ανέρχεται σε 20%-25%.

πηγη"tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου