ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ












Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ανυσηχούν οι αρχές της Ισλανδίας για την δραστηριότα των δύο ηφαίστειων Hekla και Askja



Ανυσηχούν οι αρχές της Ισλανδίας για την δραστηριότα των δύο ηφαίστειων Hekla και Askja.
Η Εθνική Αστυνομία της Ισλανδίας και το αστυνομικό τμήμα Hvoslvöllur κήρυξε περίοδο «αβεβαιότητας», δηλαδή, το χαμηλότερο επίπεδο συναγερμού, μετά την ανίχνευση της σεισμικής δραστηριότητας στο όρος Hekla . Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς ενδείξεις για επικείμενη έκρηξη.
Το επίπεδο συναγερμού και αλλαγές εναέριας κυκλοφορίας από πράσινο σε κίτρινο, υποδηλώνει ότι καταγράφεται μια ασυνήθιστη δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον ειδικό Frimann Jón αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα, με ένα σύνολο περίπου από 7 γεγονότα μεταξύ 11 και 12 χιλιόμετρα βάθος, όπως αναφέρεται στο blog του.
"Οι άνθρωποι ελπίζουν να μην ανέβει το ηφαίστειο από το επίπεδο της αβεβαιότητας είναι σε ισχύ ", λέει ο Frimann.
Είναι πολύ επικίνδυνο ηφαίστειο, και αν ήταν να ξεσπάσει θα ήταν χωρίς καμία προειδοποίηση, δήλωσε ο γεωλόγος.
Το Hekla είναι ένα ηφαίστειο που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ισλανδία, 1491 μ. ύψος. Είναι το πιο διάσημο ηφαίστειο στην Ισλανδία, και κατά τον Μεσαίωνα, θεωρήθηκε η πύλη για την κόλαση.
Βρίσκεται στο κέντρο από νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά της Ισλανδίας και είναι πολύ δραστήριο την τελευταία χιλιετία, ενώ έχουν καταμετρηθεί είκοσι εκρήξεις, η πρώτη καταγεγραμμένη το 1104 με τις πιο πρόσφατες (1980, 1991 και 2000). Το όνομά του σημαίνει «κουκούλα» και προέρχεται από το γεγονός ότι η κορυφή του ηφαιστείου σχεδόν πάντα καλύπτεται από τα σύννεφα.
Ηφαίστειο Askja
Ο γεωλόγος Frimann Jón ανέφερε ότι σημειώθηκαν και ορισμένες αλλαγές στο ηφαίστειο Askja, βόρεια του παγετώνα Vatnajökull.
"Οι λόγοι δεν είναι ακόμη γνωστεί αλλά υπήρχαν τρεις μεγάλοι σεισμοί στις 26 Μαρτίου 25,5 μίλια μακριά. Το υψηλότερο μέγεθος ήταν 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε 20,1 χιλιομέτρα βάθος .
Η Askja είναι ένα ηφαίστειο που έχει εκραγεί δύο φορές στη σύγχρονη εποχή: η μία το 1875 και μία το 1961. Η κύρια καλντέρα του ηφαιστείου καταλαμβάνεται από τη λίμνη Öskjuvatn.
Εδώ είναι ένα παλαιότερο βίντεο που δείχνει τα δύο ηφαίστεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου