ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ












Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Μεγάλος Αδελφός: Τα iPhone καταγράφουν και ελέγχουν την κάθε μας κίνηση.

το-iphone-σας-ξέρει-ακριβώς-που-είστε-και-πόση-ώρα-μείνατε-εκεί












To iPhone μπορεί κυριολεκτικά να καταγράψει την κάθε κίνηση του κατόχου του – μπορεί να καταγράψει την ακριβή ώρα αποχώρησης από την εργασία του καθώς και αρκετά ακόμη σημεία τα οποία επισκέπτεται κατά τη διάρκεια της ημέρας…
Έχουμε να κάνουμε με μία ‘μυστική’ υλοποίηση του προγράμματος του Μεγάλου Αδελφού, ένα πρόγραμμα καταγραφής και συγκέντρωσης μαζικών δεδομένων τοποθεσιών και συνεχούς ελέγχου των μετακινήσεων;



Πώς καταγράφονται οι κινήσεις του κατόχου ενός iPhone

Τα iPhone διαθέτουν μία κρυφή λειτουργία η οποία καταγράφει κάθε κίνηση, κάθε μικρή ή μεγάλη μετακίνησή μας. Στη συνέχεια τα κινητά της Apple μπορούν να αναλύσουν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει ώστε να καθορίσουν τον τόπο κατοικίας και εργασίας του κατόχου, βασίζοντας τις εκτιμήσεις που πραγματοποιούν στη συχνότητα και την ώρα των μετακινήσεων.

Η λειτουργία, που ονομάζεται πρόσθετη λειτουργία Συνηθισμένων Τοποθεσιών (σ.σ. pentapostagma.gr – Frequent Locations feature), εισήχθη στα κινητά νέας γενιάς της Apple μόλις έναν χρόνο πριν, δίχως να δοθεί καμία πληροφόρηση στους καταναλωτές. Εξάλλου, η πρόσβαση στο πρόγραμμα είναι «κρυμμένη» από πολύπλοκα μενού ρυθμίσεων, και πολλοί κάτοχοι iPhone δεν μπορούν να γνωρίζουν για την ύπαρξη του.

Η Apple ισχυρίζεται ότι τα δεδομένα που συλλέγονται δεν διαμοιράζονται δίχως τη συγκατάθεση των κατόχων των τηλεφώνων, και ότι σχεδιάσθηκαν απλώς για να «βελτιώσουν τις υπηρεσίες χαρτογράφησης».

Ο Καθηγητής Noel Sharkey, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα υπολογιστών της Βρετανίας, περιέγραψε τη δυνατότητα που έχει η Apple ώστε να καταγράφει τις κινήσεις των ανθρώπων ως «τρομακτική». «Είναι σοκαριστικό», δήλωσε. «Κάθε μέρος που επισκεπτόμαστε, οπουδήποτε ψωνίζουμε, σε όποιο μέρος διασκεδάζουμε – καταγράφονται όλα.. Αυτό που με τρομοκρατεί είναι η μυστικότητα που περιβάλλει το πρόγραμμα.. Γιατί δεν γνωρίζαμε τίποτα για αυτό έως τώρα;»

Πάντως, όλα τα έξυπνα τηλέφωνα διέθεταν την ικανότητα να παρακολουθούν τις κινήσεις των κατόχων τους από τη στιγμή της εγκατάστασής τους, με τη χρήση τσιπ GPS και λειτουργιών χαρτογράφησης.

Όμως η συγκεκριμένη λειτουργία, η οποία εγκαθίσταται αυτόματα σε οποιοδήποτε iPhone με λειτουργικό σύστημα iOS 7 ή iOS 8, είναι η πρώτη που απεικονίζει ξεκάθαρα τις κινήσεις μας σε χάρτη.

Το κινητό τηλέφωνο καταγράφει, έτσι, την ημερομηνία κάθε μετακίνησης, την ώρα άφιξης και αποχώρησης από οποιοδήποτε σημείο καθώς και τις φορές που έχουμε βρεθεί σε κάθε διεύθυνση…

ΠΗΓΗ"
thesecretrealtruth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου