ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ












Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Πως μια Αλλαγη στην Καρδια Μπορει να Αλλαξει τα Παντα....

τoυ Νικόλαου Μαγαλιού 


kardia magalios
















Από τα πανάρχαια χρόνια, όλες οι θρησκείες και οι πνευματικές παραδόσεις, συσχετίζουν την καρδιά με την πνευματική ανάταση, τη συναισθηματική εμπειρία, κι ιδιαίτερα με θετικά συναισθήματα και καταστάσεις, όπως η αγάπη, η συμπόνια και η εκτίμηση. Όλοι μας έχουμε ακούσει ή πει φράσεις όπως «αυτό το τραγούδι άγγιξε την καρδιά μου», «στο λέω απ’ την καρδιά μου», «μου πλήγωσες την καρδιά» κ.α.
Επίσης, η Ελληνική Φιλοσοφία και οι Ησυχαστές της Ορθοδοξίας προσδίδουν μεγάλη σημασία στην καρδιά (Θυμικόν): «Φλινύθεσκε φίλον κῆρ», (έτρωγε το φυλλοκάρδι του), αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, «Καρδίην μή ἐσθίειν» (μην «τρως» την καρδιά σου) ο Πυθαγόρας, «Εξ αὐτού τοῠ βάθους τῆς καρδίας ἠμών αἰσθανόμεθα τοῠ θείου» ο Άγ. Διάδοχος Φωτικής και
«Μακάριοι οἱ καθαροὶ τῇ καρδίᾳ, ὅτι αὐτοὶ τὸν θεὸν ὄψονται» ο Ιησούς Χριστός.
 Ακόμη κι ο Αριστοτέλης, ο πατέρας της Λογικής, ισχυριζόταν ότι οι αισθήσεις, τα πάθη και η διάνοια εδρεύουν στην καρδιά.
Η Καρδιά στο Σώμα
Η άποψη που επικρατεί στο δυτικό κόσμο, είναι ότι η καρδιά είναι αποκλειστικά μία αντλία, η οποία εργάζεται αδιάκοπα, χωρίς φροντίδα και συντήρηση: ένας μυς βάρους 300 γραμμαρίων που συσπάται 100.000 φορές ημερησίως και κυκλοφορεί 7,5 λίτρα αίματος ανά λεπτό, μέσω ενός αγγειακού συστήματος μήκους περίπου 90.000 χιλιομέτρων ( 2,5 φορές η περιφέρεια της Γης).
Εκτός από τη μεγάλη (σώμα) και τη μικρή κυκλοφορία (πνεύμονες), η καρδιά έχει τη δική της, ανεξάρτητη, κυκλοφορία (στεφανιαία). Επίσης, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι υπεύθυνος του καρδιακού παλμού είναι ο εγκέφαλος, αυτή η άποψη είναι λανθασμένη: η καρδιά πάλλεται από μόνη της!
Η ηλεκτρική αντίδραση πού συσπά την καρδιά παράγεται από ένα σύνολο κυττάρων που σχηματίζουν την πρωτογενή ηλεκτρική γεννήτρια (βηματοδότη) της καρδιάς: τον φλεβόκομβο. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και εφόσον της παρέχεται το διάλυμα Ringer-Lock(ιόντα νατρίου, ασβεστίου, καλίου & μαγνησίου, γλυκόζη και οξυγόνο),  η καρδιά είναι ικανή να λειτουργεί εκτός σώματος και μάλιστα διαρκώς.
Ανατρεπτικά Επιστημονικά Δεδομένα
Υπάρχει η πεποίθηση, ακόμη και ανάμεσα σε επιστήμονες, ότι μόνο ο εγκέφαλος σκέπτεται.  Στις δεκαετίες του ’60 και του '70, οι John και Beatrice Lacey, φυσιολόγοι στο Fels Research Institute, παρατήρησαν ότι η καρδιά έχει τη δική της λογική: αποστέλλει σημαντικά μηνύματα στον εγκέφαλο, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά του ανθρώπου.
Το 1974, οι Γάλλοι ερευνητές Gahery και Vigier διέγειραν σε γάτες το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο μεταφέρει σήματα από την καρδιά στον εγκέφαλο και διαπίστωσαν ότι η ηλεκτρική αντίδραση του εγκεφάλου μειώθηκε κατά το ήμισυ του φυσιολογικού ρυθμού. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά δεν είναι μόνο εντολοδόχος του εγκεφάλου, αλλά συνεργάζεται μαζί του.
Το 1981, ο Dr. AdolfoJ. deBold, βιοχημικός, καθηγητής παθολογίας και φυσιολογίας, απομόνωσε μια ορμόνη [atrial natriuretic factor (ANF)], η οποία παράγεται από την καρδιά. Επίσης, ο Dr. J. A. Armour, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του πανεπιστημίου Dalhousie, και οι σπουδαστές του, διαπίστωσαν ότι η καρδιά περιέχει έναν τύπο κυττάρων [intrinsic cardiac adrenergic (ICA)], τα οποία συνθέτουν κι απελευθερώνουν ορισμένους νευροδιαβιβαστές: τις κατεχολαμίνες.
Πιο πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι η καρδιά εκκρίνει επίσης την ωκυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της «αγάπης» ή του «δεσμού». Το εντυπωσιακό είναι ότι η  συγκέντρωση της ωκυτοκίνης στην καρδιά είναι τόσο υψηλή όσο και στον εγκέφαλο.
Την τελευταία εικοσαετία, εργασίες στο πεδίο της νευροκαρδιολογίας κατέδειξαν ότι η καρδιά έχει ένα εκτεταμένο εσωτερικό νευρικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από 40.000 νευρώνες.
Το 1991, ο Dr. Armour, θεωρώντας επαρκώς πολύπλοκο αυτό το νευρικό δίκτυο, εισήγαγε τον όρο «καρδιακός εγκέφαλος». Ως εκ τούτου, αποτελεί ένα αισθητήριο όργανο, με ένα πολύπλοκο κέντρο κωδικοποίησης και επεξεργασίας πληροφοριών, το οποίο της επιτρέπει να μαθαίνει, να θυμάται, και να προβαίνει σε λειτουργικές αποφάσεις, ανεξάρτητα από τον εγκέφαλο.
Ηλεκτρομαγνητικό Καρδιακό Πεδίο
Η καρδιά είναι η ισχυρότερη ηλεκτρομαγνητική γεννήτρια στο ανθρώπινο σώμα. Το μαγνητικό της πεδίο είναι 5000 φορές και το ηλεκτρικό 100 φορές ισχυρότερο απ’ αυτό του εγκεφάλου. Το συγκλονιστικό στοιχείο είναι ότι οι πληροφορίες σε αυτό το πεδίο διαμορφώνονται από τα συναισθήματά μας!
Πρόκειται για ένα ολογραφικό πεδίο, το οποίο ενημερώνει ακαριαία και συνεχώς κάθε σύστημα, όργανο, κύτταρο και άτομο στον οργανισμό μας, και διαβιβάζει πληροφορίες στους ανθρώπους, στα υπόλοιπα ζωντανά πλάσματα καθώς και στο περιβάλλον σχετικά με το τι νιώθουμε.
Αυτό αποτελεί μια ισχυρότατη ιδιότητα, που έχουμε όλοι οι άνθρωποι, και η οποία μας καθιστά ικανούς να επενεργούμε στο περιβάλλον μας. Εάν συνειδητοποιούσαμε αυτή τη δύναμη που εδρεύει μέσα μας και επιλέγαμε από το «εν δυνάμει» να μεταβούμε στο «εν ενεργεία», τι συναισθήματα θα θέλαμε να εκπέμπουμε στον εαυτό μας και στους συνανθρώπους μας;
Η καρδιά επικοινωνεί επίσης συνεχώς με τον εγκέφαλο. Η επικοινωνία αυτή είναι πραγματικά ένας δυναμικός, συνεχής, αμφίδρομος διάλογος, όπου το ένα όργανο επηρεάζει συνεχώς τη λειτουργία του άλλου.
Η έρευνα έχει δείξει ότι η καρδιά επικοινωνεί με τον εγκέφαλο, καθώς και με το υπόλοιπο σώμα, με τέσσερις τρόπους: α) νευρολογικά, μέσω της μετάδοσης των νευρικών ωθήσεων, β) βιοχημικά, μέσω των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών, γ) βιοφυσικά, μέσω των κυμάτων πίεσης, δ) ενεργειακά, μέσω των αλληλεπιδράσεων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.
Η πολλαπλή αυτή επικοινωνία επηρεάζει σημαντικά την εγκεφαλική δραστηριότητα, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τη διάθεση, τη συμπεριφορά και φυσικά την απόδοσή μας.

ΠΗΓΗ"http://www.archetypo.com.gr/i

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου